Communicatie over Gezondheidsrisico’s

Het doel van risicocommunicatie is mensen te helpen gezondheidsrisico’s te begrijpen om hen zo te ondersteunen bij het nemen van  beslissingen over hun gezondheid. Om dit op een effectieve manier te doen is het van belang inzicht te hebben in hoe mensen risico’s begrijpen en keuzes maken, zoals het risico om kanker te krijgen, van bijwerkingen van medicatie of werken met gevaarlijke stoffen. Het is daarbij van belang om informatie over gezondheidsrisico’s op een toegankelijke en begrijpelijke manier te communiceren. Veelal worden getallen gebruikt, maar dat kunnen ook visuele weergaves zijn. Goede risicocommunicatie gaat over meer dan alleen informatie geven. Het gaat ook over het versterken van vaardigheid om eigen keuzes te maken met vertrouwen in experts en autoriteiten als basis. Daarbij is het van  belang rekening te houden met de maatschappelijke, culturele en beleidscontext.

De verschillende stappen in een risicocommunicatie plan zijn; (1) Inzicht krijgen in de risicoperceptie van belanghebbenden middels een mentaal model en onderzoeken hoe deze verschilt van de risicoperceptie van experts; (2) Bepalen van het doel van risicocommunicatie, zoals helpen risico’s beter te begrijpen, geïnformeerde keuzes bevorderen en/of gedragsverandering opdat mensen het risico verkleinen; (3) Op basis van voorgaande punten risicocommunicatie ontwikkelen en evalueren.

In verschillende projecten onderzoeken wij de communicatie omtrent gezondheidsrisico’s

 Zie voor een voorbeeld:

Claassen, L., Bostrom, A., & Timmermans, D. R. (2016). Focal points for improving communications about electromagnetic fields and health: A mental models approach. Journal of Risk Research19(2), 246-269.
LINK NAAR HET ARTIKEL