Risico Perceptie en Mentale Modellen

Risicoperceptie gaat over hoe mensen een risico ervaren en interpreteren op bijvoorbeeld een ziekte of een blootstelling aan een gevaarlijke stof. Risico’s, en ook gezondheidsrisico’s, zijn meer dan getallen gebaseerd op epidemiologisch onderzoek over ziekte, gezondheid en de kans op ziekte, schade of overlijden. Naast kennis en ervaring, spelen bij risicoperceptie ook factoren een rol zoals de ernst van de gevolgen, de controleerbaarheid en vrijwilligheid van het risico en vertrouwen in instanties. Mensen beoordelen risico’s op een cognitieve, affectieve en morele manier. Aan de grondslag van risicoperceptie liggen beliefs die mede bepalen hoe we informatie begrijpen en hoe we met risico’s om gaan. Ook de maatschappelijke context is van belang. De beliefs over risico’s en persoonlijke waarden zijn georganiseerd in een zogenaamd mentaal model die bepalend zijn hoe mensen met risico’s omgaan.

In verschillende projecten onderzoeken wij risicoperceptie en mentale modellen, onder meer over infectieziekten, cardiovasculaire risico’s, elektromagnetische velden

 Zie voor een voorbeeld:

Damman, O. C., Bogaerts, N. M., van den Haak, M. J., & Timmermans, D. R. (2017). How lay people understand and make sense of personalized disease risk information. Health Expectations20(5), 973-983.
LINK NAAR HET ARTIKEL